Tellerfraude in Undercover in Nederland

In een recente aflevering van het programma “Undercover in Nederland” is een fraudeur betrapt die kilometerstanden van auto’s terugdraaide. Paulina Mourik was een van de slachtoffers. Ze kocht een auto waarvan de kilometerstand was teruggedraaid, wat haar uiteindelijk veel geld kostte vanwege onvoorziene onderhoudskosten. Paulina ontdekte de fraude via de RDW-website.

Niet alleen Paulina, maar ook Bram Meuleveld werd slachtoffer van deze fraude. Hij kocht een auto van een particulier met een teruggedraaide teller en kan deze nu niet meer doorverkopen.

Alberto Stegeman besloot de zaak te onderzoeken en kwam uit bij de website terugdraaien.nl. In een undercoveroperatie werd de eigenaar van dit bedrijf, Ron, op heterdaad betrapt terwijl hij de kilometerstand van een auto terugdraaide. Ron gaf toe dat zijn werkzaamheden verboden zijn, maar verdedigde zijn handel als een ‘dienst’.

De Vereniging Aanpak Tellerfraude pleit voor meer capaciteit bij politie en justitie om deze fraudeurs effectief aan te pakken. Ondanks de strafbaarheid van deze handelingen sinds 2014, blijft handhaving een uitdaging vanwege prioriteitsstelling van justitie.

Bekijk hier de video: : https://www.youtube.com/watch?v=bb_XVxhnt8I.

De Gevolgen van Kilometerfraude

Onderhoudsproblemen

Kilometerfraude zorgt voor een verkeerd beeld van het onderhoudspatroon van de auto, waardoor onverwachte problemen niet op tijd worden opgemerkt. Dit kan leiden tot dure reparaties en gevaarlijke situaties, zoals het onverwachts kapotgaan van de distributieriem op een gevaarlijk kruispunt.

Financiële verliezen

Kopers betalen een te hoge prijs voor auto’s met teruggedraaide kilometerstanden. De auto lijkt minder gereden te hebben, wat leidt tot een hogere verkoopprijs. Bij doorverkoop krijgt de eigenaar waarschijnlijk minder terug vanwege de verdachte kilometerstand, wat aanzienlijke financiële verliezen kan veroorzaken.

Juridische gevolgen

Sinds 2014 is kilometerfraude strafbaar in Nederland, de straffen hiervoor zijn boetes tot 10.000 euro of een jaar gevangenisstraf. Ondanks deze straffen komt tellerfraude regelmatig voor. In 2018 reden er ruim 26.000 auto’s in Nederland rond met een verdachte tellerstand. De politie en justitie, samen met de Vereniging Aanpak Tellerfraude, houden verdachte garages in de gaten, maar niet alle gevallen worden direct opgepakt.

De rol van OKN

Bij een aankoopkeuring via Occasionkeuring Nederland wordt grondig nagegaan of jouw tweedehands auto een logische kilometertelling heeft. Onze experts controleren niet alleen de technische staat van de auto, maar ook de juistheid van de kilometerstand. Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van kilometerfraude en kun je met een gerust hart de weg op.

Kilometerfraude is een serieus probleem dat niet onderschat mag worden. Door bewust te zijn van de risico’s en de juiste stappen te nemen bij de aankoop van een tweedehandsauto, kun je jezelf veel gedoe en geld besparen. Laat je daarom bij de aankoop van een occasion altijd goed informeren, en kies voor zekerheid met een aankoopkeuring via Occasionkeuring Nederland.

Vragen? Bezoek onze faq!

Hier lees je de veelgestelde vragen van onze gebruikers.

Vragen?

Stuur ons een bericht!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×